Up 2 Date

Geen vervolging in één zaak 'The Voice', andere onderzoeken lopen nog

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Geen vervolging in één zaak 'The Voice', andere onderzoeken lopen nog

Eén zedenzaak, die werd onderzocht nadat de misstanden bij The Voice of Holland aan het licht kwamen, is inmiddels afgerond. De persoon om wie het gaat wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekendgemaakt.

Identiteit onbekend

Het OM wil niets zeggen over de identiteit van de verdachte. Eerder dit jaar werden er meerdere aangiftes gedaan tegen Ali B, Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en The Voice-regisseur Martijn N. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en/of machtsmisbruik.

Geen bewijs gevonden

In de zaak die het OM nu heeft afgerond is geen bewijs gevonden dat de aangiften ondersteunt. Twee personen hadden afzonderlijk van elkaar aangifte gedaan tegen de verdachte. Van een veroordeling is het nooit gekomen, omdat de aangifte ondersteund moet worden door een tweede bewijsmiddel, zoals een belastende getuigenverklaring of aangetroffen sporen.

Het OM zegt dat de vraag of de genoemde voorvallen in de aangiften wel of niet plaatsgevonden hebben onbeantwoord blijft nu de zaak is geseponeerd. "Het Openbaar Ministerie realiseert zich dat dit voor zowel de aangevers als de (gewezen) verdachte onbevredigend kan zijn", aldus het OM.

"Onbevredigende conclusie"

Advocaat Sébas Diekstra, die meerdere slachtoffers rond The Voice bijstaat, zegt tegen NU.nl dat het seponeren van de zaak "een onbevredigende conclusie" is van het onderzoek. "De officieren van justitie in deze zaak hebben vandaag in een persoonlijk gesprek met twee slachtoffers, oud-kandidaten, medegedeeld dat hun aangiftes worden geseponeerd. Er is daarbij nadrukkelijk gemeld dat er niet getwijfeld wordt aan hun verklaringen, maar dat er geen ondersteunend bewijs is aangetroffen. Dit is voor cliënten uiteraard een zeer onbevredigende conclusie van het strafrechtelijk onderzoek."

BOOS-uitzending over The Voice

In januari werden de opnames van The Voice of Holland stilgelegd nadat er aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik waren binnengekomen. De redactie van BOOS stuurde een mail naar RTL over de aantijgingen. Een aantal dagen na de bekendmaking van het wangedrag achter de schermen bij The Voice werd een aflevering van BOOS uitgebracht waarin negentien slachtoffers hun verhaal deden. Presentator Tim Hofman heeft verschillende awards, waaronder een FunX Power Award, in ontvangst mogen nemen voor de aflevering waarin het seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik ter sprake kwam.

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie