Up 2 Date

Uitspraak in zaak Peter R. de Vries uitgesteld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Uitspraak in zaak Peter R. de Vries uitgesteld

De rechtbank van Amsterdam heeft de uitspraak van het vonnis in de zaak van Peter R. de Vries uitgesteld. De advocaat van verdachte Kamil E. drong daarop aan, omdat afgelopen week een nieuwe getuigenverklaring aan het licht kwam. Volgens de NOS hebben de nabestaanden van Peter begrip voor de keuze.

Zaak uitgesteld

De rechter zou aanvankelijk komende donderdag uitspraak doen in de zaak. Een nieuwe datum is nog niet bepaald. De eerste zittingen om de getuigenverklaring te bespreken, worden na de zomer gepland. Tegen verdachten Delano G. en Kamil E. is levenslang geëist. De nieuwe getuige, ook wel getuige 5089 genoemd, bevestigt dat Delano G. en Kamil E. betrokken waren bij de moord als schutter en chauffeur.

Volgens de advocaat van Kamil E., Ayse Çimen, liep haar cliënt het risico om zelf om het leven gebracht te worden als hij niet zou meewerken aan de moord op Peter. Volgens haar kan deze informatie uit de getuigenverklaring leiden tot een lagere straf.

Taghi

Getuige 5089 meldde zich vorig jaar bij een wijkagent om zijn verhaal te doen. Zijn verklaring kon pas openbaar gemaakt worden nadat getuigenbescherming geregeld was. Het OM gaf geen details over de inhoud van de verklaringen. Diverse media claimen dat de getuige verklaard heeft dat de moord op Peter verbanden heeft met de organisatie van Ridouan Taghi.

Afgelopen week hield de politie meerdere nieuwe verdachten aan voor de moord. Een van hen is Krystian M., die vaker klussen uitgevoerd zou hebben voor de organisatie van Taghi. Hij werd aangehouden in zijn cel, omdat hij al vastzat voor een andere zaak en wordt verdacht van het aansturen van de moord. Andere verdachten, waarvan de precieze rol nog onduidelijk is, werden opgepakt op Curaçao en in Spanje.

Begrip

De nabestaanden van Peter R. de Vries hebben begrip voor het uitstel in de zaak, maar zijn erg benieuwd naar de uiteindelijk uitspraak. "Er is de afgelopen dagen veel aan het licht gekomen over de achtergrond en mogelijke opdrachtgevers", zegt hun advocaat Annemiek van Spanje. "Daar zijn ze heel dankbaar voor en altijd benieuwd naar geweest." De nabestaanden hopen zoveel mogelijk te weten te komen over het motief van de daders.

Ster advertentie
Ster advertentie