Up 2 Date

Leerkrachten in Ohio mogen vuurwapen meenemen naar school

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Leerkrachten in Ohio mogen vuurwapen meenemen naar school

Wetgevers in de Amerikaanse staat Ohio hebben het makkelijker gemaakt voor leerkrachten om vuurwapens met zich mee te dragen op het werk. Zo is er een wet aangenomen die het aantal vereiste trainingsuren met een vuurwapen drastisch verlaagt van ruim 700 uur naar slechts 24 uur.

Strenge eisen onhoudbaar

Mark DeWine, gouverneur van Ohio, ondertekende afgelopen maandag het nieuwe wetsvoorstel, dat bekendstaat als 'House Bill 99'. In Ohio mogen leerkrachten al langer met een vuurwapen rondlopen op school, mits ze daarvoor getraind zijn en toestemming hebben gekregen van het schoolbestuur. Echter, DeWine claimt dat de strenge eisen van de huidige wapenwetgeving in de staat onhoudbaar zijn.

Door het wetsvoorstel te ondertekenen wil de gouverneur naar eigen zeggen de veiligheid van zowel leerlingen als het schoolpersoneel garanderen. "We hebben besloten om het leerplan van enkele honderden uren te veranderen, omdat dit niet relevant was voor de veiligheid op scholen", zei DeWine eerder deze maand in een persbericht. "Ook zorgen we ervoor dat de vereisten van de training gebaseerd zijn op specifieke scenario's in een schoolomgeving."

Urgentie is hoog

Tijdens een persconferentie liet de gouverneur weten dat het wetsvoorstel vorig jaar al werd ingediend, maar dat de urgentie momenteel hoog is, vanwege de school shooting in Uvalde. Bij een schietpartij op een basisschool in het Texaanse dorp vielen 21 doden, onder wie 19 kinderen die tussen de 7 en 10 jaar oud waren. De 18-jarige schutter, Salvador Ramos, werd door de politie gedood.

"Verwarrende situaties"

Lerarenvakbonden en wetshandhavers in Ohio hebben hun zorgen geuit over het wetsvoorstel. Zij vinden dat het te riskant en gevaarlijk is om leerkrachten te bewapenen tijdens hun werk. Zo zou het tot "verwarrende situaties kunnen leiden in tijden van nood". Ook vindt de lokale politie een training van slechts 24 uur onvoldoende om met een vuurwapen om te leren gaan.

Volgens Dewine hebben scholen ondanks de mildere wapenwetgeving altijd de keuze om leerkrachten niet te bewapenen tijdens het werk. "De wet verplicht scholen niet om leraren te bewapenen. Elke school mag daar zelf over beslissen."

Ster advertentie
Ster advertentie