Up 2 Date

Verdachte van moord op Gino (9) werd eerder veroordeeld voor poging tot doodslag

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Verdachte van moord op Gino (9) werd eerder veroordeeld voor poging tot doodslag

Donny M., de verdachte van de ontvoering en moord op Gino (9), werd in 2015 al eens veroordeeld voor poging tot doodslag. Vanaf een viaduct in Sittard gooide hij een zware tegel richting een auto, zo meldt De Limburger.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De vrouw in de auto liep geen verwondingen op, aangezien de tegel net voor haar auto viel. Omdat deskundigen M. destijds verminderd toerekeningsvatbaar hadden verklaard, legde de rechter hem een taakstraf van 100 uur op, waarvan 50 uur voorwaardelijk. Hij heeft echter altijd ontkend dat hij de tegel opzettelijk op de auto wilde gooien, maar de rechter vond dat niet geloofwaardig.

Eerdere veroordeling voor kindermisbruik

Onlangs werd tijdens een persconferentie van de politie al bekendgemaakt dat Donny M. meermaals in aanraking is gekomen met de politie en justitie. Uit gerechtelijke documenten bleek dat hij een verleden had met minderjarige slachtoffers. Op 28 juni 2017 had de toen 17-jarige M. twee jongens bedreigd, mishandeld en zeker één van hen seksueel misbruikt. In december van dat jaar werd hij veroordeeld tot bijna vijf jaar jeugddetentie en moest hij een klinische behandeling ondergaan bij een instelling die geestelijke gezondheidszorg biedt aan jongeren tot 23 jaar.

Ten tijde van de eerste misbruikzaak hing M. ook een plaatsing in een jeugdinrichting boven het hoofd. Die maatregel werd echter voorwaardelijk opgelegd. De afgelopen jaren kreeg hij ook om andere redenen met de politie en justitie te maken voor bijvoorbeeld rijden zonder rijbewijs.

Teruggevonden in Geleen

M. werd op 4 juni opgepakt voor de ontvoering en moord op Gino uit Maastricht. Het 9-jarige jongetje was op 1 juni in Kerkrade met drie kinderen en M. aan het voetballen. De verdachte deed zich voor als voetbaltrainer en nam Gino op een gegeven moment mee. Drie dagen later werd Gino dood teruggevonden in de buurt van een woning in Geleen.

Vandaag beslist de raadkamer in Maastricht over het voorarrest van M. Zijn voorarrest kan met negentig dagen verlengd worden.

Ster advertentie
Ster advertentie