Entertainment

Australische politici en anti-haatgroeperingen willen Ye niet in het land hebben

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Australische politici en anti-haatgroeperingen willen Ye niet in het land hebben

Ye is niet welkom in Australië. Dat hebben Australische politici en anti-haatgroeperingen laten weten via Australische media. Omdat de rapper volgens hen een haatprediker is, zou hij geweerd moeten worden uit het land.

Bezoekje aan de schoonouders

Ye zou binnenkort naar Australië willen komen om zijn kersverse schoonouders te ontmoeten. Er kwam kortgeleden naar buiten dat de rapper twee maanden na zijn scheiding met Kim Kardashian in het geheim zou zijn getrouwd met Bianca Censori, een architecte voor Yeezy. De twee zouden een trouwceremonie hebben gehad, zonder dat ze volgens de wet ook daadwerkelijk getrouwd zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevaarlijk bezoek

Meerdere groepen hebben al aangegeven dat ze dit bezoekje niet zien zitten. Voorzitter Dvir Abramovich van de Anti Defamation Commission zegt in een interview met Billboard dat de aanwezigheid van Ye zelfs gevaarlijk is. "Daarmee krijgt hij een platform om zijn anti-Joodse propaganda te blijven verkondingen."

Oppositieleider Peter Dutton ziet de Amerikaanse rapper liever ook niet naar Australië komen. "Zijn antisemitische uitlatingen zijn schandalig, zijn gedrag is afschuwelijk en hij is niet iemand met een goed karakter. De minister heeft de macht om zo'n persoon uit ons land te weren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lastig geval

De woordvoerster van de minister van Immigratie, Andrew Giles, heeft in een statement laten weten dat het lastig is om Ye te weren. De overheid zou zich namelijk niet bemoeien met individuele gevallen. "Alle buitenlanders moeten zich houden aan de eisen van de wet, dat geldt ook voor veiligheidseisen en karaktervereisten."

Antisemitische en haatzaaiende uitspraken

Ye ligt al een langere tijd onder vuur door zijn antisemitische en haatzaaiende uitspraken in interviews en op social media. De rapper was afgelopen jaar bijvoorbeeld te gast bij de podcast Drink Champs, waar hij verschillende van deze uitlatingen deed. Daarna gaf hij nog een verontrustend interview in de show van de extreemrechtse presentator Alex Jones. Ye zei hier onder meer dat hij "goede dingen in Hitler ziet" en "Hitler leuk vindt".

Talloze bedrijven lieten vorig jaar al weten dat zij niets meer te maken willen hebben met Ye. Als gevolg daarvan raakte hij onder meer zijn samenwerkingen met Balenciaga en Adidas kwijt. Ook zijn bank JPMorgan Chase en Creative Artist Agency (CAA) lieten weten de rapper niet meer te vertegenwoordigen.

Ster advertentie
Ster advertentie