Entertainment

Aandeelhouders klagen Adidas aan voor beëindigen samenwerking met Kanye West

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Aandeelhouders klagen Adidas aan voor beëindigen samenwerking met Kanye West

Aandeelhouders van Adidas hebben het sportmerk voor de rechter gesleept vanwege het beëindigen van de samenwerking met Kanye West. Volgens hen wist Adidas al jarenlang dat het gedrag van de rapper 'problematisch' is, zo meldt de BBC. Volgens de aandeelhouders had Adidas de financiële schade kunnen beperken door eerder de samenwerking stop te zetten.

Gedrag besproken tijdens meeting

Uit juridische documenten blijkt dat het gedrag van Kanye in 2018 al ter sprake kwam tijdens een vergadering. Tijdens de meeting werd onder andere besproken hoe Adidas ervoor kon zorgen dat medewerkers zo min mogelijk contact hadden met Ye. Ook werd er gesproken over het eventueel beëindigen van de samenwerking met de rapper.

Financiële schade beperken

De antisemitische uitspraken van Kanye West waren reden genoeg voor Adidas om de samenwerking met de rapper stop te zetten, maar dat hadden aandeelhouders achteraf graag anders gezien. Het beëindigen van de samenwerking zou Adidas maar liefst 700 miljoen hebben gekost, omdat miljoenen aan Yeezy-producten niet verkocht kunnen worden.

Miljarden in rook opgegaan

De samenwerking tussen Yeezy en Adidas was miljarden waard en een van de succesvolste collecties voor het Duitse sportmerk. Eind oktober beëindigde Adidas de samenwerking met Kanye vanwege antisemitische uitlatingen van de rapper. Ye lag echter al langer in de clinch met Adidas. De ruzie ging onder andere over Yeezy winkels. Ye wilde meerdere filialen openen en hij beschuldigde Adidas en Gap dat ze zich niet aan hun beloftes hielden om zijn droom te volbrengen. Ook zou Adidas achter zijn rug om Yeezy Day hebben georganiseerd, waarbij oude modellen van de Yeezy-schoen opnieuw werden uitgebracht.

Ster advertentie
Ster advertentie