FunX

27 jaar later: waarom is er nu zoveel aandacht voor de moord op 2Pac?

foto: YouTube: Death Row Records
  1. Newschevron right
  2. 27 jaar later: waarom is er nu zoveel aandacht voor de moord op 2Pac?

Het is inmiddels 27 jaar geleden dat de hiphopwereld werd opgeschrikt door het plotse overlijden van 2Pac. Lang leek het erop dat de moordzaak nooit opgelost zou worden, totdat de Amerikaanse politie in juli dit jaar de zaak heropende. Bijna twee maanden later is Duane Keith Davis, beter bekend als Keefe D, gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op 2Pac. Is er dan eindelijk een doorbraak in de veelbesproken zaak, die fans tot de dag van vandaag bezighoudt?

Waanzinnige complottheorieën

Weinig moordzaken hebben zoveel waanzinnige complottheorieën de wereld in geholpen als die van 2Pac. Eén van de meest voorkomende theorieën is dat de rapper zijn eigen dood in scène zou hebben gezet om uiteindelijk in alle rust in een ander land te kunnen vertoeven. Zo wordt al jarenlang gedacht dat hij zich schuilhoudt op Cuba. Ook zou Diddy te midden van de ‘East Coast-West Coast beef’ één miljoen dollar hebben uitgeloofd om zowel 2Pac als Death Row-baas Suge Knight uit de weg te ruimen. Een andere theorie is dat The Notorious B.I.G. wraak zou hebben genomen op 2Pac, omdat de Changes-rapper naar bed zou zijn geweest met zijn toenmalige vrouw Faith Evans. De meeste theorieën zijn inmiddels ontkracht, maar velen geloven nog steeds dat de grote vechtpartij voorafgaand aan zijn dood er iets mee te maken had.

7 september 1996

Op 7 september 1996 wordt Pac tijdens een drive-by onder vuur genomen. Enkele uren voor de schietpartij is de hiphoplegende samen met een groep vrienden, onder wie Suge Knight, naar een bokswedstrijd tussen Mike Tyson en Bruce Seldon geweest in het MGM Grand in Las Vegas. Na afloop van de wedstrijd zijn 2Pac en zijn entourage op weg naar de uitgang van het hotel, waar een woordenwisseling ontstaat tussen de rapper en Orlando Anderson, lid van de beruchte bende South Side Compton Crips. De woordenwisseling escaleert en mondt uit in een grote fysieke confrontatie.

Nadat de beveiliging van het MGM Grand ingrijpt, verlaten Pac en Knight het hotel in een zwarte BMW. Knight bestuurt de auto terwijl 2Pac naast hem zit. Bij een stoplicht nabij de Las Vegas Strip komt een witte Cadillac met vier inzittenden tot stilstand naast de BMW. Vanaf de achterbank worden zo’n veertien kogels afgevuurd. Vier daarvan raken 2Pac en één raakt Suge Knight in het hoofd. Pac wordt in kritieke toestand opgenomen in The University Of Nevada Medical Centre en bezwijkt op 13 september aan zijn verwondingen.

Cold case

Direct na de schietpartij zet de politie alles op alles om de daders te vinden. Maar ruim een jaar na 2Pacs dood lijkt de zaak een cold case te worden vanwege een gebrek aan nieuwe aanwijzingen en getuigen die geen verklaring willen afleggen. Zelfs Suge Knight geeft aan niet te willen praten met de politie als hij wist wie de moord had gepleegd.

Kort na de dood van de hiphoplegende komt er een verdachte in beeld bij de politie. Hij wordt slechts eenmaal ondervraagd en komt in 1998 op 23-jarige leeftijd om tijdens een schietpartij. Twee andere inzittenden van de witte Cadillac komen eveneens om het leven door bendegeweld. Dat brengt ons bij de enige nog levende inzittende, Keefe D. De 60-jarige bendelid is een zogenoemde kingpin (leider) van de South Side Compton Crips en is tevens de oom van de overleden Anderson.

Keefe D treedt naar buiten

Al in 2011 maakt voormalig rechercheur Greg Kading in Amerikaanse media bekend dat Keefe D betrokken zou zijn geweest bij de moord op 2Pac. Uit gesprekken die hij als rechercheur met Keefe D had, zou zijn gebleken dat de bendeleider samen met Diddy plannen zou hebben gemaakt om 2Pac te vermoorden. In 2018 treedt Keefe D naar buiten met zijn verhaal en maakt hij wereldkundig dat hij betrokken was bij de moord op 2Pac. In de jaren daarna geeft hij meerdere interviews waarin hij in detail vertelt over de bewuste schietpartij. Zo claimt hij in een interview met DJ Vlad zelfs dat hij zijn neefje het vuurwapen gaf waarmee 2pac is vermoord.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voldoende bewijsmateriaal

Lang wordt er niets gedaan met de bekentenissen van Keefe D totdat begin juli het nieuws naar buiten kwam dat de moordzaak rond 2Pac weer nieuw leven wordt ingeblazen. De autoriteiten in de Amerikaanse staat Nevada doen een huiszoeking in de stad Henderson. De woning blijkt van Keefes vrouw, Paula Clemons, te zijn. Tijdens de inval worden verschillende computers, een mobiele telefoon, een harde schijf, een Vibe-tijdschrift met 2Pac op de voorkant, meerdere .40-kaliber kogels, twee dozen met foto's en een kopie van Keefe D’s memoires uit 2019, Compton Street Legend, in beslag genomen.

In augustus werd bekend dat de politie voldoende bewijsmateriaal zou hebben om op korte termijn een arrestatie te verrichten in de langlopende zaak. Vorige week was het dan eindelijk zover: de politie van Las Vegas arresteerde Keefe D eindelijk op verdenking van betrokkenheid bij de moord op 2Pac. Afgelopen woensdag werd hij voor het eerst voorgeleid in Las Vegas. Zijn advocaat wist met succes te pleiten voor uitstel van de verdediging met als gevolg dat zijn cliënt pas op 19 oktober weer voor de rechter moet verschijnen.

Grootste ontwikkeling

Voor nu is het afwachten hoe de zaak zich verder ontwikkelt, maar de arrestatie van Keefe D is tot nu toe de grootste ontwikkeling in de nog altijd onopgeloste moordzaak. Mocht de Crips-leider schuldig bevonden worden, betekent het dat er eindelijk een einde komt aan de zaak, alsook de wilde complottheorieën die nog steeds de ronde doen.

Ster advertentie
Ster advertentie