Music

Tim's column: Awards voor iedereen

  1. Newschevron right
  2. Tim's column: Awards voor iedereen

Ja maar, toen ik muziek maakte, begin van deze eeuw, was de hele muziekwereld nog zo anders. Als rapper waren er misschien 2 a 3 acts uit Nederland die het groot deden. Brainpower, Extince en Def Rhymz en dan was je er wel. Beetje Raymzter af en toe in de media, maar dat leverde ook niet echt wat op. Ali en Frans gingen op een gegeven moment lekker, maar veel hoorde je er niet van op TV of radio.

Iedereen was aan het vechten voor erkenning en bezig met het knokken voor een heel klein puntje van de nog kleinere taart. Een verzameling kruimeldieven waren we. Maar gelukkig hadden we een hoop plezier. Vaak niet met elkaar, want waar gevochten wordt, zijn weinig vrienden. Samenwerken om met elkaar iets groters neer te zetten, gebeurde heel af en toe wel, maar het was geen top of mind.

Sterker nog, er waren meer rappers die ruzie hadden met elkaar, dan dat er rappers waren die samen werkte. Dat is tegenwoordig wel anders. Met successen als New Wave en de hele lichting boys die het nu doen. Ronnie Flex, Jonna Fraser, SFB, SBMG, Lil Kleine, Bokoesam, Broederliefde, Polska, Jebroer, Sevn, Hef, Jayh en ga zo maar door. Die mannen werken zoveel samen en daarnaast pompen ze zelf hit na hit na hit eruit.

Achter de schermen hebben de hoge bazen geknokt om Spotify mee te laten tellen in de charts, zodat je eindelijk kan zien wat nou echt de populaire muziek is in Nederland. Het regent gouden en platina singles en echt niet alleen voor de pop rapliedjes. Ook straatrap tracks als Kifesh gaan goud. Labels waren in een bidding war om deze jongen. Dat had je 10 jaar geleden alleen maar durven dromen. Geweldig om dat nu mee te mogen maken. Ik kan daar van genieten.

Op de radio en TV merk je er nog steeds niet veel van. Maar dat hoeft ook niet, want Youtube is king en gelukkig hebben we FunX. Vroeger was het lastig om te kijken wie er genomineerd moesten worden voor een FunX Award. Tegenwoordig kan je kiezen en blijkt het nog lastig om maar 5 genomineerden over te houden. Sterker nog, in sommige categorieën is het zelfs lastig kiezen. Veel zijn er zo goed bezig, dat ik ze allemaal een award gun.

Zo een award is natuurlijk superleuk. Een bevestiging dat je lekker bezig bent en dat het publiek achter je staat. Een kers op de slagroom die zegt dat je op de goede weg zit en gewoon lekker moet doorknallen in de richting die je een tijdje geleden hebt gekozen. Een schouderklopje waaruit je kan concluderen dat je al dat harde werk niet voor niks hebt gedaan.

Maar wat nog mooier is, is om te zien dat al die genomineerden van nu, ook echt kunnen leven van muziek en dat ze met zijn allen samen een nieuwe sound hebben neergezet die niet alleen Nederland domineert, maar ook ver over de grenzen impact heeft gehad, dankzij producers als Boaz, Afrojack en de mannen van Yellow Claw. Wat mij betreft maakt het niet uit er wie er wint, jullie zijn allemaal stuk voor stuk winnaars, ga zo door.

Ster advertentie
Ster advertentie