Up 2 Date

Ousmane Dia over de dood van zoon Sanda Dia tegen Humberto Tan: “Sanda is afgemaakt”

foto: RTL
  1. Newschevron right
  2. Ousmane Dia over de dood van zoon Sanda Dia tegen Humberto Tan: “Sanda is afgemaakt”

Voor de Belgische Ousmane Dia is het alweer vijf en een half jaar geleden dat hij zijn 20-jarige zoon Sanda verloor na een fatale studentenontgroening. Vader Ousmane heeft zich in die tijd niet publiekelijk geuit over de dood van zijn zoon. Onlangs sprak hij voor het eerst in België tijdens de presentatie van zijn boek Ze hebben mijn zoon vermoord. Deze week vertelde hij het verhaal over de dood van Sanda voor het eerst in Nederland aan Humberto Tan.

Gemarteld en afgemaakt

Ousmane geeft aan dat hij lang gewacht heeft met het doen van zijn verhaal. Naar eigen zeggen wilde hij niet dat iets “tegen hem gebruikt zou worden”. Echter is het voor Ousmane heel duidelijk wat er is gebeurd met zijn zoon: "Ze hebben mijn zoon gemarteld en afgemaakt".

Ousmane vertelde dat hij zichzelf wilde beschermen tegen hetgeen dat zijn zoon is aangedaan. “Sanda was alles voor mij. Het was heel moeilijk om erachter te komen wat ze mijn zoon aangedaan hebben. Ik ben geen haatdragend mens, maar toen ik er eenmaal achterkwam was ik kapot.”

Fatale ontgroening

Sanda overleed in 2018 nadat hij tijdens de ontgroening van zijn studentenvereniging Reuzegom brute opdrachten moest ondergaan zoals het eten van een gemalen muis, urenlang in ijskoud water liggen en het drinken van liters gin en visolie. Sanda belandde in een coma door een te hoog zoutgehalte in zijn bloed. Later kreeg de 20-jarige Sanda ook nog een hartaanval. Twee dagen daarna overleed Sanda Dia in het ziekenhuis. De daders, die afkomstig zijn uit een milieu van advocaten, rechters en politici, kregen werkstraffen tot driehonderd uur opgelegd en boetes tot vierhonderd euro.

Huidskleur

Sanda Dia werd tijdens de ontgroening op verschillende manieren vernederd. De leden plasten over hem heen terwijl hij laveloos op de grond lag. Volgens Ousmane is zijn zoon Sanda vanwege zijn huidskleur zo fataal aangepakt door de Reuzegommers. "Mensen zeggen van niet, maar ik denk van wel", zo stelt vader Ousmane. "We hadden geen grote villa, geen oprit, geen zwembad, we leefden in een bescheiden appartement. Hij voldeed nergens aan op de aanmeldlijst, toch hebben ze hem toegelaten." Volgens Ousmane wilden de daders er tijdens de ontgroening dan ook alles aan doen om het Sanda zo zwaar mogelijk te maken. “Ze wilden hem zo lang en hard straffen tot hij zelf op zou geven, zodat zij daarna konden zeggen: ‘kijk, niet iedereen kan een Reuzegommer worden.’”

Zoon vergeleken met een varken

De straffen die de Reuzegommers kregen voor de dood van Sanda hebben voor veel leed gezorgd bij Ousmane. “De rechters hebben mijn zoon vergeleken met een varken. Hoe kan dat?” Ousmane doelt hierbij op een zaak uit 2011 waarbij Reuzegommers een boete van vierhonderd euro opgelegd kregen voor het feit dat ze een varken bleekwater lieten drinken en daarna een kogel door zijn kop schoten. "Het is het toppunt van onrecht, ik kan er geen andere woorden aan geven. Puur onrecht. Wij zijn volwaardige Belgen, maar toch zijn Sanda en ik niemand voor die mensen. Zo voelt dat."

Geen haat naar daders

Ondanks hetgeen dat de Reuzegommers zijn zoon hebben aangedaan, koestert Ousmane geen haatgevoelens tegen de daders. “Ze hebben mijn zoon afgemaakt, maar ik voel geen haat want ik ben niet zo.” Wel zegt Ousmane nog steeds boos te zijn op de ouders van de daders, de advocaten en de rechters. Volgens Ousmane hebben die mensen de hele samenleving pijn gedaan. Ook hebben de ouders volgens Ousmane bewust aan zichzelf gedacht en niet aan de familie Dia. “De ouders van de daders zal ik niet vergeven.”

Goede mensen

“Er zijn veel goede mensen, in Antwerpen en daarbuiten, er zijn meer goede dan slechte mensen, laat ons dat nooit vergeten.” Dat is de zin waarmee Ousmane zijn boek Ze hebben mijn zoon vermoord afsloot. Tijdens de presentatie vertelde hij dat hij de Belgische YouTuber Acid erg dankbaar is voor hetgeen wat hij heeft gedaan voor Sanda en de familie Dia. Acid werd onlangs veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, een boete van achthonderd euro en een schadevergoeding van 20.000 euro voor het openbaren van de volledige namen van de daders. Middels een crowdfunding werd er bijna twee ton opgehaald waarvan de opbrengsten boven de schadevergoeding van 20.000 euro aan de familie van Sanda zijn gedoneerd.

Ster advertentie
Ster advertentie