Up 2 Date

Sanil B. schuldig bevonden aan dood Carlo Heuvelman, krijgt 7 jaar cel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Sanil B. schuldig bevonden aan dood Carlo Heuvelman, krijgt 7 jaar cel

De rechtbank in Lelystad heeft Sanil B. schuldig bevonden aan de dood van Carlo Heuvelman. B. is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor de fatale mishandeling op Mallorca vorig jaar. Tegen Mees T. en Hein B. was volgens de rechtbank onvoldoende bewijs. De twee jongens kregen beiden wel dertig maanden gevangenisstraf voor een ander geweldsdelict die nacht.

DNA-spoor

De rechtbank oordeelde dat Heuvelman is overleden doordat hij door een groep in elkaar is geslagen en tegen zijn hoofd is getrapt. Sanil B. zou hieraan hebben meegedaan. Bewijs daarvoor was dna van Heuvelman dat op zijn schoen was achtergebleven. Hierdoor kon B. worden veroordeeld voor de dood van Carlo Heuvelman. "Je bent die nacht verschrikkelijk de fout ingegaan en hebt je ongekend gewelddadig gedragen", aldus de rechtbank tegen B. "Jij hebt je schuldig gemaakt aan ongekend gewelddadig gedrag. Jij en je mededaders hebben het leven van velen onherstelbaar beschadigd."

Groepsgeweld

Hoewel de rechtbank ervan overtuigd is dat minimaal één ander persoon ook verantwoordelijk is voor de dood van Heuvelman, is hiervoor onvoldoende bewijs. Mees T. en Hein B. werden daardoor niet veroordeeld voor de dood van Heuvelman, maar kregen beiden wel dertig maanden gevangenisstraf voor doodslag vanwege een ander heftig geweldsdelict diezelfde nacht. Zes andere mannen uit de vriendengroep kregen gevangenisstraffen tussen 12 en 30 maanden voor geweldspleging.

Signaal

De straffen voor de overige vrienden zijn fors hoger dan het OM had geëist. Volgens de rechter is dit omdat er een signaal afgegeven moet worden. "Wat daar voor café De Bierexpress is gebeurd, moet worden gezien als geweld van een hele groep tegen alle slachtoffers", zei de rechter bij de uitspraak. "Het signaal moet zijn: dit soort extreem en zinloos groepsgeweld wordt zwaar gestraft."

De advocaat van de slachtoffers liet weten dat de hoogte van de straffen voor de ouders van Heuvelman niet uitmaakt. "Hoog, laag, ze krijgen hun zoon er niet mee terug."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Teleurstellende uitspraak

Peter Plasman, de advocaat van Sanil B., spreekt van een teleurstellende uitspraak. "Hij wist dat hij straf zou krijgen", zegt hij. "Maar het is teleurstellend dat de rechtbank op basis van twee in mijn ogen aanvechtbare bewijsmiddelen is gekomen tot doodslag van Carlo Heuvelman."

Plasman noemt het "zuur" dat de rechtbank zeker weet dat er naast B. nog iemand verantwoordelijk is voor de dood van Heuvelman, maar B. als enige is veroordeeld. "Die andere dader ontspringt de dans."

Tegen het hoofd geschopt

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd 14 juli vorig jaar kort na 02.00 uur in elkaar geslagen op de boulevard van badplaats El Arenal op Mallorca. Hij lag bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt. Zo door Sanil B. ook tegen zijn hoofd. Hij overleed vier dagen later in het ziekenhuis als gevolg van hersenletsel.

Avond vol geweld

Eerder op de avond waren verschillende jongens uit de vriendengroep van Sanil B. al betrokken bij twee andere ernstige vechtpartijen. Twee jongens werden bewusteloos geschopt, waarna ze nog een paar schoppen tegen hun hoofd kregen. De reden voor de vechtpartijen blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie