Up 2 Date

OM kenmerkt moord op Peter R. de Vries en filmen daarvan als terreurdaad

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM kenmerkt moord op Peter R. de Vries en filmen daarvan als terreurdaad

De moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries en het filmen daarvan moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) door justitie worden aangemerkt als terroristische daad. Dat betoogde het OM vanmiddag tijdens de eerste openbare zitting tegen drie nieuwe verdachten in de zaak.

Uitermate schokkende beelden

Twee van de drie nieuwe verdachten, Erickson O. en Gerwer M.C., werden volgens het OM naar Amsterdam gestuurd om te filmen en fotograferen hoe de misdaadjournalist gewond op de grond lag. Het OM stelt dat het om "uitermate schokkende beelden" gaat. "En uit het direct verspreiden op social media van zulke beelden blijkt een terroristisch oogmerk."

Aangestuurd

Erickson O. en Gerwer M.C. waren vandaag samen met de derde nieuwe verdachte Krystian M. aanwezig in de bomvolle rechtszaal in Amsterdam voor hun eerste zitting. De zitting werd ook bijgewoond door nabestaanden van De Vries. Krystian M. wordt verdacht van het medeplegen dan wel het uitlokken van de moord. M. zou in direct contact hebben gestaan met de twee (vermoedelijke) uitvoerders Delano G. en Kamil E. en hun aangestuurd hebben tot het plegen van de moord.

Nieuwe getuige

De uitvoerders van de moord hebben eerder dit jaar al terechtgestaan. Het OM heeft toen levenslang tegen de twee geëist. De rechtbank stelde de uitspraak uit, omdat het OM vlak daarvoor met een nieuwe getuige aan kwam zetten.

Deze getuige legde later in de rechtbank een verband tussen M. en Ridouan Taghi. Taghi zou de opdrachtgever van de moord zijn. De Vries was vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opgepakt

De drie nieuwe verdachten die vandaag voor het eerste terecht stonden werden juli dit jaar opgepakt. M. zat op dat moment in de gevangenis in Lelystad in verband met een andere zaak. De twee andere zijn apart van elkaar in het buitenland gearresteerd en overgeleverd aan Nederland. Zij zijn ten tijde van de aanslag geregistreerd door bewakingscamera's.

Bewakingsbeelden

Op de beelden van de bewakingscamera's is te zien hoe het tweetal voor de aanslag op De Vries in een McDonald's vlak tegenover de studio van RTL Boulevard zat. Op het moment dat de uitzending waar De Vries te gast was tot zijn einde kwam, verlieten de jongens de Mac Donalds om hem achterna te lopen naar zijn auto. Nadat De Vries werd neergeschoten, hebben de twee jongens opnames gemaakt van De Vries en deze direct gedeeld op social media.

Terroristisch oogmerk

Volgens het OM werden de beelden gedeeld om angst te zaaien, waardoor de daad een terroristisch oogmerk heeft. Ook het feit dat de aanslag is gepleegd op een zomeravond in een druk uitgaansgebied maakt het geweld terroristisch, evenals de bekendheid van het slachtoffer.

Ster advertentie
Ster advertentie