FunX

Van mishandeling tot groepsverkrachting: dit zijn alle aanklachten tegen Diddy

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Van mishandeling tot groepsverkrachting: dit zijn alle aanklachten tegen Diddy

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Diddy momenteel onder vuur ligt. Nadat hij in november vorig jaar door zijn ex Cassie werd aangeklaagd wegens seksueel misbruik, stroomden de aanklachten binnen, variërend van (seksuele) intimidatie tot mensenhandel. De aanklachten tegen Diddy zijn dusdanig ernstig dat de federale politie onlangs invallen deed in twee van zijn woningen. In dit artikel zet FunX op een rijtje wat er de afgelopen maanden is gebeurd rondom de omstreden platenbaas.

AANKLACHT CASSIE

Het nieuws dat Cassie Diddy had aangeklaagd wegens verkrachting, mishandeling en sekshandel sloeg in als een bom. Volgens Cassie zouden de gebeurtenissen in een tijdsbestek van tien jaar hebben plaatsgevonden. "Na jaren van zwijgen ben ik eindelijk klaar om mijn verhaal te vertellen. Ik wil naar voren treden, vooral als voorbeeld voor andere vrouwen die geweld en mishandeling in hun relatie ervaren", liet de zangeres toen weten. In de aanklacht onthulde ze onder meer dat Diddy haar regelmatig sloeg en haar zelfs dwong om seks te hebben met anderen, terwijl hij het op beeld vastlegde. Ook zou ze gedwongen zijn om drugs te nemen en tegen haar zin in seksuele handelingen te verrichten.

Verder zei Cassie dat Diddy vlak voor het einde van hun relatie in 2018 haar huis binnendrong en haar verkrachtte. Het juridische team van Diddy noemde de beschuldigingen "beledigend en bizar". Een dag na het nieuws over de aanklacht van Cassie, werd bekend dat Diddy voor een onbekend bedrag met haar schikte.

Camerabeelden

Hoewel Diddy de ernstige beschuldigingen tegen zich in eerste instantie wegwuifde, zijn er in mei van dit jaar beelden gelekt waarop te zien is dat hij Cassie mishandelt. Op de camerabeelden, die dateren uit 2016 en werden vastgelegd in een hotel in L.A., is te zien dat de platenbaas op Cassie afrent en haar tegen de grond werkt. Terwijl ze op de grond ligt, schopt hij haar tot twee keer toe en sleurt hij haar mee over de gang. Volgens Cassies advocaat bevestigen de beelden dat Diddys gedrag "roofzuchtig is". "Woorden schieten tekort om de moed en vastberadenheid uit te drukken die mevrouw Ventura heeft getoond door dit aan het licht te brengen", aldus Cassies advocaat.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

BALLETJE BEGINT TE ROLLEN

Sinds deze eerste aanklacht stapelden de problemen voor Diddy zich in rap tempo op. Een week later werd de hiphopgigant opnieuw voor de rechter gesleept wegens verkrachting. Ditmaal door een vrouw, genaamd Joi Dickerson-Neal, die ten tijde van het misdrijf in New York studeerde en in het verleden in een videoclip van Diddy heeft gespeeld. Uit juridische documenten blijkt dat Dickerson-Neal in 1991 door de rapper op date werd gevraagd. Hij zou haar naar verluidt onder druk hebben gezet om mee te gaan naar zijn afspraken in New York. Daarna zou hij haar hebben gedrogeerd.

Diddy zou haar vervolgens naar zijn verblijfsplek hebben gebracht, waar hij haar seksueel heeft misbruikt. De vrouw stelt dat ze er later achter kwam dat de rapper het moment had gefilmd en met een paar anderen had gedeeld. Naar eigen zeggen had de gebeurtenis een enorme impact op haar mentale gezondheid en stopte ze kort daarna met haar opleiding in New York. Ook deze zaak werd door het team van Diddy afgedaan als "verzonnen en ongeloofwaardig".

VERKRACHTING EN MISHANDELING

Nog geen 24 uur na de tweede aanklacht volgde de derde aanklacht wegens verkrachting. Dit keer werd Diddy ervan beschuldigd begin jaren '90 samen met R&B-zanger Aaron Hall een vrouw en haar vriendin te hebben verkracht. De vrouw zegt dat zij en haar vriendin Diddy en Aaron Hall hadden ontmoet op een evenement. Na samen een aantal drankjes te hebben gedaan, zouden ze naar Halls appartement zijn gegaan, waar de twee vrouwen werden gedwongen tot seks. Een aantal dagen na het incident zou Diddy de aanklager thuis hebben opgezocht en mishandeld.

GROEPSVERKRACHTING VAN MINDERJARIGE

Begin december werd Diddy voor de vierde keer aangeklaagd. Dit keer ging het om groepsverkrachting van een zeventienjarig meisje in 2003. Uit de aanklacht bleek dat de vrouw Harve Pierre, de voormalige bestuursvoorzitter van Bad Boy Records, en een vriend van hem ontmoette in Detroit. De twee brachten haar in contact met Diddy, waarna ze samen met de twee mannen naar New York zou zijn gevlogen voor een ontmoeting met de rapper. Tijdens haar ontmoeting met Diddy zou ze zijn gedrogeerd, waarna ze door de drie mannen werd verkracht.

Na de vierde rechtszaak vond Diddy het genoeg en bracht hij via Instagram een statement naar buiten over alle beschuldigingen tegen hem. "Genoeg is genoeg", begint hij zijn verklaring. "De afgelopen weken heb ik in stilte toegekeken hoe mensen karaktermoord probeerden te plegen en mijn reputatie en nalatenschap probeerden te vernietigen." Volgens de rapper hopen de vermeende slachtoffers snel geld te verdienen door hem aan te klagen. "Laat ik duidelijk zijn: ik heb niets van deze vreselijke dingen gedaan die beweerd worden. Ik zal vechten voor mijn naam, mijn familie en voor de waarheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

AANKLACHT VAN MANNELIJKE EX-MEDEWERKER

Het statement weerhield vermeende slachtoffers er echter niet van om nog meer rechtszaken aan te spannen tegen Diddy. In februari volgde namelijk alweer de vijfde aanklacht. De rapper werd door ex-medewerker en producer Rodney Jones, beter bekend als Lil Rod, voor de rechter gesleept vanwege seksueel wangedrag.

In de aanklacht beweert Lil Rod dat Diddy hem regelmatig op ongewenste plekken betastte. Ook zou de rapper in het bijzijn van Jones soms naakt rondlopen. De producer gelooft dat Diddy hem op deze manier probeerde te verleiden om seks met hem te hebben. Verder claimt Jones dat Diddy hem zou hebben gedwongen om een video te kijken waarin producer Stevie J seks had met een andere man.

FEESTEN MET MINDERJARIGEN

Lil Rod beweert ook seksueel misbruikt te zijn door een nicht van Diddy's vriendin Yung Miami. Volgens hem probeerde ze seks met Jones te hebben terwijl Diddy en zijn medewerkers toekeken. Verder claimt Jones dat Diddy's zoon, Justin Combs, samen met Stevie J prostituees en minderjarige meiden uitnodigden voor feestjes van de rapper. Volgens hem kregen de aanwezig vrouwen gratis flessen tequila en wodka die doorspekt zouden zijn met drugs. De rapper zou regelmatig minderjarige meisjes hebben meegenomen naar huis.

SEKSWERK EN DRUGSHANDEL

Daar blijft het niet bij, want uit nieuwe documenten die naar buiten zijn gekomen in de zaak van Lil Rod, blijkt dat Yung Miami en Daphne Joy, de ex-vriendin van 50 Cent, maandelijks geld ontvingen van Diddy voor het uitvoeren van sekswerk. Ondanks dat Diddy al een aantal jaar een relatie heeft met Yung Miami wordt Joy al jaren gelinkt aan de rapper.

Daarnaast wordt Yung Miami beschuldigd van drugshandel. Zo zou Diddy zijn drugsdealer gevraagd hebben om roze cocaïne, ook wel bekend als 'tusi', te brengen tijdens een repetitie. Dit lukte de dealer niet, waarna hij aan Yung Miami zou hebben gevraagd om het voor hem te brengen.

INVALLEN

De beschuldigingen van Lil Rod waren voor de federale politie reden genoeg om eind maart invallen te plegen in twee woningen van Diddy. Naar verluidt waren de agenten op zoek naar bewijs van seksuele uitbuiting. De platenbaas werd tijdens een inval in Miami alleen ondervraagd en werd later op de dag gesignaleerd op een vliegveld in de kuststad. Op beelden van de inval in Los Angeles is te zien dat er veel agenten op de voet waren. Ook vlogen er helikopters boven de wijk. Bij de inval werden ook twee zoons van Diddy in de boeien geslagen, namelijk Justin en Christian 'King' Combs.

Naast Diddy ziet het er ook naar uit dat King zich zal moeten verantwoorden voor de rechter. De 25-jarige rapper wordt nu officieel beschuldigd van seksueel misbruik. Een (nog) onbekende vrouw heeft via haar advocaat Tyrone Blackburn, die ook Lil Rod bijstaat, aangegeven dat ze slachtoffer is geweest van seksueel misbruik door Christian Combs. Verder zou hij haar volgens de verklaringen hebben gedrogeerd. Naar verluidt zal ze binnenkort een rechtszaak aanspannen tegen de zoon van Diddy.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twee nieuwe aanklachten

Na de aanklacht van Lil Rod leek het erop dat er geen rechtszaken meer zouden worden aangespannen tegen Diddy. Niets bleek minder waar, want in mei werd de rapper tweemaal voor de rechter gesleept. Een vrouw, genaamd April Lambros, zegt in haar aanklacht dat ze Diddy in 1994 had ontmoet. De rapper zou in het begin erg liefdevol zijn geweest en haar veel cadeaus en bloemen hebben gebracht. Zijn gedrag zou echter snel veranderd zijn. Zo beweert Lambros dat hij boos, bedreigend en dwingend was in de omgang met haar. Rond het einde van de jaren negentig en het begin van de jaren '00 zou hij haar meermaals hebben gedrogeerd en gedwongen hebben tot seksuele handelingen.

Verder werd hij in mei ook voor de rechter gesleept door een vrouw genaamd Crystal McKinney. Ook in haar geval werd ze gedrogeerd en vervolgens gedwongen tot seksuele handelingen. Inmiddels is Diddy zeven keer aangeklaagd wegens seksueel wangedrag.

REPUTATIESCHADE

Hoe de toekomst eruitziet voor Diddy is nog onduidelijk. De rapper is immers nog niet veroordeeld, maar duidelijk is dat zijn reputatie een flinke deuk heeft opgelopen door alle beschuldigingen aan zijn adres. Nadat de video waarin hij Cassie mishandelde was gelekt, besloot hij zich voor het eerst publiekelijk te verontschuldigen voor zijn handelen.

Ster advertentie
Ster advertentie